Hur mycket pengar måste man ha för att låna 1 miljon?

Att köpa en bostad, starta ett företag eller göra en stor investering kräver ofta stora summor pengar som få har till hands. Lån blir då ett populärt alternativ, men vad krävs för att få låna 1 miljon kronor eller rent generellt för att låna pengar snabbt?

Vad tar banken i beaktning?

För att avgöra om du kan låna en miljon kronor kommer banken att titta på flera faktorer. Dessa inkluderar din kreditvärdighet, din inkomst, din förmåga att betala tillbaka lånet, och värdet av eventuella säkerheter som du kan erbjuda.

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är ett sätt för långivare att bedöma hur troligt det är att du kommer att betala tillbaka ditt lån. Om du tidigare har misslyckats med att betala tillbaka lån, eller om du har skulder. För att förbättra din kreditvärdighet kan du fokusera på att betala dina räkningar i tid, minska ditt skuldbelopp och undvika att ansöka om för många nya lån eller kreditkort.

Inkomst och Skuldkvot

En annan viktig faktor är din inkomst. Generellt sett vill långivare se att din skuldkvot är lägre än 40–45%. Det innebär att om din årliga inkomst är 500 000 kr, bör din totala skuld inte överstiga 200 000 kr till 225 000 kr.

Förmåga att betala tillbaka

För att bestämma din förmåga att betala tillbaka lånet kommer banken att granska din inkomst och utgifter. Detta inkluderar löner, hyra eller bostadskostnader, livsmedelskostnader, bilkostnader, försäkringar och andra levnadskostnader. De kommer sedan att jämföra detta med det belopp du vill låna, för att se om du realistiskt sett kommer att kunna betala tillbaka lånet.

Säkerheter

Om du kan erbjuda säkerheter, såsom en fastighet, kan detta öka dina chanser att få ett lån. Säkerheten fungerar som en garanti för banken att om du inte kan betala tillbaka lånet, kommer de att kunna sälja säkerheten för att återhämta sina pengar.

Lån-till-värde-förhållandet (LTV) är en annan faktor som banken tar hänsyn till. Det är förhållandet mellan lånets storlek och värdet på säkerheten. Generellt sett, ju lägre LTV, desto mer sannolikt är det att du får lånet.

Hur mycket måste du ha?

Det finns ingen fast summa pengar du behöver ha för att låna en miljon kronor, eftersom det beror på så många variabler, inklusive din inkomst, dina utgifter, dina skulder, och ditt kreditbetyg. Men det finns några generella riktlinjer du kan följa.

Om vi tittar på skuldkvoten, till exempel, och du har en årlig inkomst på 500 000 kr, kommer banken att vilja se att din totala skuld (inklusive det nya lånet) inte överstiger 200 000 kr till 225 000 kr. Om du inte har några andra skulder, betyder det att du skulle kunna låna upp till en miljon kronor, förutsatt att du kan visa att du kan göra de månatliga betalningarna.

Men om du redan har skulder, kommer du att behöva ha en större inkomst för att kunna låna en miljon kronor. Till exempel, om du redan har 200 000 kr i skulder, kommer du att behöva en årlig inkomst på minst 750 000 kr för att kunna låna en miljon kronor, förutsatt att du kan göra de månatliga betalningarna.

Och vad menar vi med “att kunna göra de månatliga betalningarna”? Generellt sett, bör inte dina månatliga skuldbetalningar överstiga 30–40% av din inkomst efter skatt. Så, om du tar hem 25 000 kr efter skatt varje månad, bör dina skuldbetalningar inte överstiga 7 500 kr till 10 000 kr.

Förbered dig för att låna

Om du vill låna en miljon kronor, är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Det innebär att du bör börja med att undersöka din kreditvärdighet, betala av befintliga skulder, spara för en handpenning och säkerställa att du har en stabil inkomstkälla.

Och kom ihåg att medan det kan vara frestande att fokusera på hur mycket du kan låna, är det viktigare att fokusera på hur mycket du kan ha råd att betala tillbaka. Att ta ett stort lån utan att vara säker på att du kan göra de månatliga betalningarna kan leda till allvarliga finansiella problem i framtiden.

I slutändan kommer den exakta summan pengar du behöver för att låna en miljon kronor att variera beroende på din unika situation. Men genom att förstå de grundläggande faktorer som långivare tittar på, kan du bättre förbereda dig för att uppfylla dessa krav och öka dina chanser att få ditt lån godkänt.