Rätt ytbehandling till golvslipning

Ytbehandlingen är en viktig del av golvslipningen och det är väsentligt att du väljer en behandling som är anpassad efter just ditt golv. Du måste läsa på om skillnaderna mellan de olika behandlingarna och rådfråga gärna i en butik innan du bestämmer dig. Några av de ytbehandlingar som finns är hårdvax, lack och olja. Vi rekommenderar att du väljer ett lite dyrare märke när du slipar golv, då försäkrar du dig om att det du köper är av god kvalitet.

Ytbehandling är den tredje fasen

Man kan säga att en golvslipning består av tre stycken faser. Om du anlitar en professionell golvslipare börjar de alltid med att besöka dig och inspektera ditt golv. De kommer sedan med en tidsplan och ett prisförslag som du får ta ställning till. Det andra steget består av både förarbete och själva golvslipningen av golvet eller golven. Sista steget handlar alltså om ytbehandling och enligt många proffs är detta det viktigaste steget. Här ligger det på dig som kund att bestämma vilken typ av ytbehandling du vill satsa på. Vad är det du är ute efter? Är det mest intressant att ha en speciell nyans på golvet eller vill du ha ett hållbart golv som inte kräver så mycket underhåll? Har du barn och husdjur kan det till exempel vara smart att välja en ytbehandling som skyddar golvet så mycket som möjligt.

Välj ytbehandling baserat på rum

När du frågar proffsen kommer de först att fråga vilket rum det gäller. Om vi tar ett hallgolv som exempel är det ett golv som utsätts för otroligt mycket slitage. Tänk på allt grus, snö och smuts som alla i familjen drar med sig in. När det regnar går du in med blöta skor och kläder, vilket också sliter på golvet. Det kan också hända att kvinnliga gäster och familjemedlemmar går in med höga klackar, vilket också kan lämna fula märken i golvet. I hallen är det alltså bäst att satsa på en lackbehandling eftersom det är den som ger bäst skydd.

Köket är en annan plats som utsätts för en del vatten och smuts. Här kan det vara bra att satsa på hårdvax eftersom det är den behandlingen som är mest vattenavvisande. I vardagsrum och andra rum där man inte vistas på samma sätt kan du istället satsa på behandling med olja, vilket ger golvet en skön karaktär.