Välj rätt kakel till din badrumsrenovering

Ett badrum ska vara både praktiskt och snyggt. Här ska du kunna ta snabba morgonduschar och njuta av långa och avslappnande bad. Att planera ett badrum handlar därför mycket om att hitta en bra kombination av funktionalitet och estetik. Här är kakel en viktig komponent. Valet av kakel handlar både om att få en stil du tycker om men också om att badrummet ska stå emot väta och fukt.

Det finns många olika typer av vägg- och golvmaterial som passar för badrum. Våtrumsmatta är en funktionell men inte så charmig variant som fått ge vika för olika typer av kakel, klinker, keramik och sten. Fördelen med kakel och klinker är att det är ett material som tål högt slitage och håller i många år. Det har också en taktil och visuell känsla som känns lyxig och hållbar. Det har en tidlös kvalitet som gör att väl valt kakel åldras väldigt väl.

Kakel och klinker till våtrum

När du väljer kakel till badrummet så gäller det inte bara att hitta en stil du gillar – ytskikten ska även klara av väta. Därför ska du alltid välja material som passar i våtrum och anlita professionella hantverkare som har våtrumscertifikat inför din badrumsrenovering Stockholm. Att ge sig på att renovera ett badrum själv kan på sikt leda till dyra vatten- och fuktskador även om du använder rätt material.

När du väljer kakel till våtrum finns två olika sorter – natursten eller keramiska plattor. Som namnet antyder är natursten tillverkat av material direkt från naturen. Keramiska plattor är tillverkade av lera och sedan brända. Natursten har underbara rustika kvaliteter och ger ett helt unikt uttryck till ditt badrum. Nackdelen med natursten är att de är mer ömtåliga och lättare kan repas. keramiska plattor är betydligt mer härdiga och solida. De repas sällan och tål det allra mesta. Keramiska plattor finns i ett otal olika utföranden och kan ge ett mycket mer minimalistiskt och stramt intryck med sina raka linjer och regelbundna former. Det går naturligtvis också bra att kombinera de olika materialen för att skapa helt unika uttryck. Diskutera alltid med din hantverkare för att få idéer och inspiration!

Kakel ger stor flexibilitet

Kakel och klinker finns idag i ett nästan oändligt antal utföranden. Detta ger stor valfrihet att hitta en variant som speglar både dig och ditt hem. Oberoende av om du är ute efter ett klassiskt och stramt uttryck eller vill ha organiska mjuka och naturliga former så finns det kakel som passar dig!