Vanliga frågor & svar om renovering 

Du kanske undrar över saker som har med renovering att göra? I denna artikel ska vi försöka svara på vanliga frågor som gemene man kanske har nytta av när det gäller renovering. 

Hur ska jag planera en renovering på bästa sätt? 

Det första att tänka på och det absolut viktigaste om du ska göra en renovering är att lägga upp en plan i god tid och anlita en rörmokare GBG. Denna plan kan innefattas av en budget som du har som mål att följa. Se till att ordna med betalningsmetoden av själva renoveringen. Exempelvis om du ska ta ett lån för renoveringen är det bra att säkerhetsställa att detta är gjort innan renoveringen sätts igång. Behöver du tips och råd för renoveringen kan du anlita en renoveringsarkitekt. Krävs det tillstånd och dylikt för renoveringen så se till att ordna det så att inga efterföljande komplikationer dyker upp i efterhand. Köp av inredning och material blir både roligare samt billigare om du gör det själv. 

Är det värt att renovera? 

Bor du i en hyresrätt finns det ingen mening att renovera om den. Skulle det bli aktuellt med renovering i ett bostadsområde med hyresrätter är det hyresvärden som fattar beslut om detta. Vanligast för hyreslägenheter är att de fräschas upp efter 12-15 år med en helomfattande renovering. Har du brister eller dylikt i din hyreslägenhet är hyresvärden skyldig att åtgärda dessa fel. Att renovera om en bostadsrätt oavsett om det gäller hus, villa eller lägenhet kommer sannolikt att göra att bostaden ökar i värde. Vanligtvis kommer marknadsvärdet på bostadsrätten att överstiga betalningen av renoveringen. Har bostadsrätten ett marknadsvärde på över 1 miljon eller mer innan renoveringen brukar det löna sig med en renovering. Däremot om marknadsvärdet är under 1 miljon innan renoveringen är det inte lika sannolikt att det ger utdelning. 

Kan en styrelse neka en renovering? 

I de flesta fall är det inga problem med att utföra en renovering i en bostadsrättsförening. Något som alltid är bra att ha i åtanke är att innan en renoveringen se till att ansöka om tillstånd av styrelsen för bostadsrättsföreningen. Om inte renoveringen kommer att orsaka skador eller att det uppstår olägenheter för föreningen på grund av den finns det inget i svensk lag som säger att en förening får neka dig att renovera. Med olägenheter menas störningar som kan ha negativa effekter för människors hälsa. 

Ändra planlösning i samband med renovering? 

Du har rätt att ändra planlösning i samband med en renovering i en bostadsrätt. Kontakta alltid styrelsen om tillstånd för att säkerhetsställa att det inte är några problem. Med planlösning menas att exempelvis väggar rivs eller nya rum tillsätts.